duminică, iulie 18

Mihail Drumes - Invitatie la vals

duminică, iulie 18



In ultimele zile am recitit trei romane de dragoste ale aceluiasi autor, si anume Mihail Drumes, mai exact Invitatie la vals, Scrisoare de dragoste si Elevul Dima dintr-a saptea.
Toate cele trei romane spun povestea unor iubiri dureroase, neimplinite, terminate tragic.
Dragostea despre care se vorbeste este acea dragoste pe care o intalnesti doar o data in viata, iar protagonistii isi dau sema de asta. Totusi, idila are un sfarsit tragic, datorita mai multor factori, exteriori, dar mai ales interiori.
De cele mai multe ori orgoliul, ambitiile personale sau imaturitatea emotionala constituie motivele pentru care cuplurile nu reusuesc sa desavarseasca asa numita "capodopera de amor" pe care au inceput s-o picteze cu atata entuziasm si pasiune.
Dar vina nu apartine niciodata doar unei parti.
Femeia, portretizata, cliseic, ca fiind frumoasa si vioaie, exuberanta si pasionala, prezinta, in schimb, si trasaturi deosebite de ordin moral, cum ar fi inteligenta ascutita, dar si orgoliul, demnitatea, respectarea cu sfintenie a propriului cod etic.
Aceasta femeie a lui Drumes, fie ca poarta numele de Mihaela, Andra sau Lotte, este aparent puternica, cu picioarele pe pamant. Insa deznodamantul lasa mereu cititorul sa le descopere calcaiul lui Ahile.
In cazul Mihaelei, eroina din Invitatie la vals , acesta este imensul ei orgoliu.
Inceputul iubirii ei cu Tudor, sau Dor, asa cum il alinta ea, este aproape idilic. Dupa drumul greu al cuceririii, Dor descopera ca Aimee a lui se dovedestea fi iubita incantatoare capbila de a realiza "dragoste absoluta". Insa povestea ia o intorsatura dramatica dupa ce cuplul se intoarce din voiajul lor neasteptat la M,area Neagra, iar apoi pana pe atrmurile turcesti. Tudor o paraseste pe Mihaela fara un motiv anume, fara sa stie ca aceasta e insarcinata.
Intre cei doi se pastreaza cea mai adanca tacere, timp in care Dor incearca s-o "inlocuiasca" pe Mihaela. In cele din urma isi da seama ca a gresit, asa ca o cauta, insa sora acesteia, Alexa, il gaseste ea prima si ii spune ca a venit, fara stirea iubitei sale, ca sa il anunte ca aceasta a ramas grea si ca e datoria lui s-o ia de nevasta.
In ciuda vehementelor proteste ale Mihaelei, Tudor reuseste s-o convinga sa accepte cununia, dat fiind faptul ca inca o mai iubeste. Din pacate, tanara pierde copilul, fapt care se va dovedi crucial in deznodamantul acestei povesti.
Casnicia lor pare linistita, Tudor simtind inca o adanca afectiune fata de partenera sa de viata, incercand chiar sa-i faca o surpriza placuta de ziua ei, daruindu-i o cruciulita cu 22 de diamante.
Insa chiar in ziua aniversarii sale, Mihaela nu se mai intoarce acasa, iar Tudor decopera ca aceasta a fost victima unui accident de masina. Se afla in masina alaturi de un fost admirator, pe care Tudor l-a intalnit in hotel, la Constanta, in timpul voiajului lort la mare. Mihaela nu este ranita grav, avand doar un picior rupt, si se intoarce, rusinata, acasa.
Iminent, urmeaza divortul prin acord mutual. Aimee incearca sa-i explice tot iubitului ei, insa acesta refuza orice explicatie, si dupa o ultima noapte de dragoste, cei doi se despart, Tudor lasandu-i casa fostei sale sotii.
O conditie pe care Tudor i-a impus-o Mihaelei a fost sa-l ia de barbat pe Nenisor, barbatul cu care se afla in masina. Aceasta accepta in cele din urma, iar de aici existentele celor doi se separa aparent.
Protagonistuil o ajuta pe Mihaela, folosindu-se de postul sau de ministru pentru a-i oferi lui Nenisor o functie bine platita, de administrator financiar. Insa acest ajutor se dovedeste a avea intentii perverse, pentru ca Tudor angajeaza un fost coleg de liceu pentru a-l insela la poker pe sotul Mihaelei, care e nevoit sa sustraga bani din visteria statului.
Tot Tudor intervine, cu riscul de a-si pierde slujba, pentru a impiedica concedierea lui Nenisor, care cade bolnav si se interneaza la un sanatoriu, lasand-o singura pe Mihaela in Bucuresti.
Aceasta ii multumeste personal lui Tudor, insa desi amandoi au sentimente puternice fata de celalt, imapcarea nu are loc.
Tudor se acsatoreste cu Cecicilia, una dion prietenele cele mai apropiate ale Mihaelei. Aceasat ultima lovitura o rapune pe Aimee, care isi ai zilele, lasandu-i o scrisoare lui Dor, in care isi explica gestul necugetat. Se pare ca adulterul fusese doar o tentativa, iar motivulo din spatele acestuia era doar orgoliul ranit al Mihaelei, care nu putea intelege de ce Dor a parasit-o dupa ce s-au intors din Turcia.
Ea isi incheie ravasul marturisind faptul ca aceasta legatura a fost singura iubire a vietii ei si ca nu regreta, pentru ca clipele de fericire au fost mai numeroase si mai intense decat amaraciunea ce a urmat.
Dupa citirea ravasului, Dor realizeaza ca trebuie sa-si urmeze iubita si se sinucide.

Invitatie la vals nu e doar o poveste de dragoste. E o introspectie in mintea, dar si in sufletul, unui barbat cu personalitate puternica. Urmareste ciocnirea a doua mari orgolii. Si poate vrea sa reaminteasca faptul ca de cele mai multe ori, marile amoruri nu sunt ucise de nimeni altcineva decat de protagonistii acestora si, poate, de mana destinului.

1 comentarii:

Anonim spunea...

Hi there, I discovered your blog by the use of Google at the same time as looking for a similar matter, your web site got here up, it
seems to be good. I have bookmarked it in my google bookmarks.

Hi there, simply turned into aware of your weblog thru Google, and found that it is truly informative.
I am gonna be careful for brussels. I'll appreciate if you continue this in future. Lots of folks might be benefited out of your writing. Cheers!

Here is my web-site; Registry Cleaner Software

Trimiteți un comentariu

 
Design by Pocket