duminică, ianuarie 24

à propos de livres...

duminică, ianuarie 24

In ultima vreme am citit mult mai mult decat am scris...Si atunci cand am scris nu am scris aici, deci ma simt putin obligata sa mazgalesc si pe aici ctaeva cuvinte. Deci, o leapsa despre carti "furata" de la strumfitza cu esarfa.

1.Când citiţi, pentru a marca locul unde aţi rămas cu lectura, folosiţi semne de carte sau îndoiţi paginile?

De obicei folosesc cele mai ciudate lucruri ca semne de carte - bilete de autobuz, liste de cumparaturi, bonuri de casa- orice este din hartie si poate fi pus intr-o carte :). Niciodata nu am indoit paginile cartilor, pur si simplu nu suport sa iau coltul ala alb si drept si sa-l indoi destul de apasat cat sa tina.
Dar in ultima vreme am citit cartile pe acre le cumperi odata cu ziarul, care au o panglica subtire si lucioasa atasata de cotor, astfel incat sa nu mai ai nevoie de semne de carte.

2. Aţi primit în ultimul timp o carte drept cadou şi, dacă da, care a fost aceasta?
Nu...Nu multa lume stie ca citesc, ce citesc, sau mai bine spus cat de mult citesc, asa ca se orienteaza spre alte cadouri. Nu pot sa zic ca nu imi place :P.

3. Citiţi în baie?
Niciodata.

4. V-aţi gândit vreodată să scrieţi o carte şi, dacă da, care ar fi fost aceasta?
Asta am de gand sa fac, dar e prea devreme sa ma gandesc la asa ceva :). Habar nu am despre ce va fii... Tot ce stiu este ca va fi in proza si ca va avea coperti groase si foi care fosnesc si miros a copaci (multi pitici pe creier, stiu :) )

5. Ce credeţi despre colecţiile de carte de la noi?
Le-am mai mentionat odata in postul asta. Ai mei au luat orice roman pe care nu-l aveau deja, si asa am ajuns eu cu 4 teancuri de carti pe noptiera. Am "sarit pe ele", pana acum am terminat Jane Eyre (mi-a placut mult), Orlando (Virgina Woolf, yeah!), piesele de teatru ale lui Moliere si Golful francezului (big disappointment- telenovela )si am ajuns mai departe de jumatate cu Ana Karenina.
Deci eu iubesc colectiile astea, but it may be just me...

6. Care este cartea preferată?
Pana acum?...O sa para un amestec ciudat, dar pot spune ca mi-au placut foarte mult Micul print, Lolita, Lorelei si Pe aripile vantului, Nana, Firmin.

7. Vă place să recitiţi unele cărţi şi care ar fi acestea?

Cand nu am nimic mai interesant de citit, mi se intampla sa recitesc anumite carti, dar in momentul de fata nici nu se pune problema ( Rosu si Negru, Doamna Bovary, La rascruce de vanturi...I'm coming for ya!)


8. Ce părere aţi avea de o întâlnire cu autorii cărţilor pe care le apreciaţi şi ce le-aţi spune?


Majoritatea au trait in alt secol...Oricum ma consider prea "tanara" ca sa le pot pune vreo intrebare inteligenta sau, doamne-fereste, sa port o conversatie cu vreunul dintre ei. Dra miar placea sa vorbesc cu Saint-Exupery :).

9. Vă place să vorbiţi despre ceea ce citiţi şi cu cine?

Da, imi place sa vorbesc despre carti, dar din pacate prietenii mei incep sa caste in secunda doi. Dar -acum o sa radeti- eu, mama si tata avem discutii foarte interesante despre carti. Deci ...

10. Care sunt motivele care vă determină să alegeţi o carte pe care să o citiţi?

Buna intrebare...De obicei citesc orice e "la indemana" ( nu e foarte greu, cu cateva sute de carti acasa si o biblioteca uriasa la bunici), dar imi fac timp sa citesc recomandari pe internet ( cum erau cele ale teroristei) si daca imi place descrierea,caut cartea si o devorez :D.


11. Care credeţi că este o lectură “obligatorie”, o carte pe care cineva trebuie să o citească?

Cu riscul ca alti cititori mai experimenatati sa dea din cap dezaprobator, Micul Print :)

12. Care este locul preferat pentru lectură?

In tren :D.

13. Când citiţi ascultaţi muzică sau lecturaţi în linişte?

Prefer sa fie relatic liniste in jur, dar in general pot citi oriunde, indiferent de cate miliarde de oameni fac zgomot prin jur.

14. Vi s-a întâmplat să citiţi cărţi în format electronic?

Da, de fapt am citit Lolita in format electronic.

15. Citiţi numai cărţi cumpărate sau şi pe cele care sunt împrumutate?

Imi place sa imprumut carti de la biblioteca, dar cum biblioteca scolii e intr-o stare proasta ( atat cladirea cat si cartile) si inca nu am buletin ca sa pot imprumuta de la cea judeteana, cumpar si citesc. Desi dca ma gandesc mai bine, am imprumutat cateva carti de la prieteni in ultima vreme.

16. O carte este pentru mine… Cum aţi descrie o carte?

O fereastra catre sufletul unui om.

Poate cei care ma cunosc si citesc asta vor realiza cat de putin ma cunosc. Si daca asta e de ajuns sa-mi fie lipita eticheta de "tocilara", imi asum fara rezerve acest risc :)

joi, ianuarie 7

Mara

joi, ianuarie 7

Uite un text care mi-a placut, si, desi nu fac asa ceva prea des, o sa il postez aici pentru ca mi-a fost dedicat de catre cineva si pentru ca ma cheama Mara.

"Dar… e Mara, e aceiasi cu care te trezesti dimineata in gand, in stomac, intre dinti, ai carei sani ii venerezi ca pe doua icoane rasturnate, ai carei genunchi ii saruti cand pleci la loto (de noroc), al carei parfum inca il cauti prin florarii, a carei canapea ti se pare pat de rege persan, ale carei forme te fac sa crezi in Dumnezeu, ai carei ochi ascund secretul vietii eterne, al carei par e cheia la portile edenului… e cea care iti doresti sa-ti fie ecoul inimii tale, frunzele sprancenelor tale, apropierea imbratisarii tale, vaza de flori de la geam, lucrul privit de tine dimineata la craparea si despartirea pleoapelor, nuantele parului tau, crema mainilor tale crapate, ceaiul gripelor tale, captuseala hainei de iarna, leacul durerilor tale de dinti, sunetul din labirintul lobului tau de ureche, nodurile sireturilor papucilor tai, teroarea ta de a o pierde, cana ta de cafea, urmele buzelor tale pe paharul de apa, florile de gheata de la geamul tau, borcanul tau cu vise, cartea ta de sub perna, fantoma ta de sub cearsaf, atractia ta gravitationala, capruiala irisilor tai, rozul cand mainile nu-ti mai au sange, fuga din venele tale, barba ta ciudata, sudoarea de pe fruntea ta lata, linia continua ce o urmaresti, bordura pe care te asezi, gardul prin care privesti… ahhh. Multe al naibii, nu? dar eu o vreau pentru mine, o vreau pe Mara doar pentru mine. Sa se minimizeze universul ei la un singur punct de sudura, eu.

Sunt si vreau sa fiu egoist cand spun ca trupul ei mi l-as dori ca un acvariu propriu in care sa-mi balacesc entitatea solzoasa ca intr-un ocean de piele. Vreau sa-mi vad ideile inflorind in corali in dreapta inimii ei, sa plantez alge albastre si verzi in irisii ei, sa-i alung cosmarurile prin lopatari, sa-i desarez buzele sufland peste ele… si-as putea spune ca si din interiorul ei si din exteriorul ei… si eu o iubesc pe Mara precum o jumatate de androgin, dar parca dezlipita.

Dar ma, te rog, uita-te in ochii mei si spune-mi ca Mara… MARA mea nu e imaginara!!!”

Uitandu-ma in ochii lui nascatori de reflexii si de planete albastre, n-am mai zis nimic. M-am prabusit pe fotoliu cu pantalonii in vine, cu camasa descheiata, cu parul ciufulit, privind in gol si ascultand sursurul plansetului infundat a lui Florin…"

Scris de omuldezapada.

Daca deranjeaza prezenta textului aici, o sa il sterg.
 
Design by Pocket